• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Thelocactus

Nalazište i opis

Kaktusi iz ovog roda rastu na velikoj površini severnog i centralog dela Meksika kao i u pograničnim oblastima Teksasa. Najviše vrsta raste u pustinji Chihuahua zajedno sa mnogobrojnim kaktusima iz drugih rodova. Ovaj rod ima samo oko 15 vrsta ali dosta varijanti. Rastu na mestima koja su izložena suncu. Telokaktusi ne narastu do velikih dimenzija, imaju lepe cvetove a mnogi i bodlje raznih boja.

Gajenje

Gajenje telokaktusa nije teško, pa se mogu videti skoro u svim kolekcijama kaktusa. Najčešće se razmnožavaju semenom koje lako klija. Zemlja za gajenje telokaktusa mora biti propusna, glinovito-peskovita sa što više mineralnog dela, neutralne ili malo alkalne reakcije. Lepo rastu na svom korenu pa nema potrebe kalemiti. Ako ipak želite da skratite vreme do cvetanja, pošto neki počinju da cvetaju tek posle 10 godina, (T. heterochromus, T. rinconensis), možete ih kalemiti pa ih posle ponovo ožiliti. Treba imati u vidu da kalemljene biljke ne dostignu tako lep izgled kao biljke gajene na svom korenu. Kod pikiranja sejanaca i presađivanja biljaka treba obratiti pažnju da se povređeni korenčići dobro zasuše, jer su telokaktusi posebno osetljivi i može doći do uginuća sejanaca-biljke.

Period vegetacije

Leti traže puno sunca, toplote i zalivanje samo u toplom periodu posle isušivanja zemlje. Ako su u stakleniku, smestiti ih na najtoplije mesto, blizu stakla. U proleće paziti da se ne oštete-ispeku od sunca pa treba seniti (napr. isprskati staklo na stakleniku sa spoljne strane krečom, mrežom za senjenje i dr.). Najbolja temp. za vreme vegetacije je 20-35°C.

Period mirovanja

Zimi zahtevaju hladno 5-10°C, suvo (bez zalivanja) i svetlo mesto. Temp. mogu ujutru kraće vreme padati i do 0°C čak i ispod a danju može da ide i do 20°C i više.