• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Aporocactus (DISOCACTUS)

Nalazište i opis

Rod ima oko 5 vrsta koje se razlikuju samo po veličini i boji cvetova. Boja može biti u raznim nijansama crvene.Vrste se razlikuju i po debljini izdanaka koja može biti oko 25 mm. Poznate vrte su A. flagelliformis, A flagriformis koji ima cvet jarko crvene boje, A. leptophis sa ljubičastim cvetom, A. martianus sa jarkocrvenim cvetom koji ima ljubičast odsjaj po ivici latica i A. conzatii sa crvenim cvetom. Kod svih vrsta otvoren cvet izdrži 2-4 dana. U prošlom veku je proizvedeno (odgajeno) i niz hibrida ukrštanjem vrsta iz rodova heliocereus, Epiphyllum, Selenicereus, Trichocereus itd.

Gajenje

Kaktusi iz ovog roda se gaje bez problema. Skraćivanjem izdanaka postiže se bogatije teranje novih izdanaka. A. flagelliformis i njegovi hibridi se od davnina gaje po kućama i kancelarijama kao i poznati Echinopsisi (računajući i Chamaecereus silvestrii, koji danas svrstavaju među ehinopsise) pa možemo videti velike bokore ovih biljaka.

A. flagelliformis

Nalazište i opis

A. flagelliformis raste u šumama Metztitlana u Meksiku gde raste kao epifit na drveću koje se nalazi na oko 1800 m n. m. Temperatura na nalazištu retko pelazi 25°C. U početku rasta izdanci su zelene a kasnije sivozelene boje dugi oko 1,5 m debljine 10-20 mm. Cvet je zigomorfni, dužine 80-100 mm, karmin do tamno roza boje. Plod je okruglast, 12-15 mm velik, crven i obrastao bodljama. Seme je crne boje, okruglastog oblika, veličine 0,6 mm.

Gajenje

A. flagelliformis traži propusnu, kiselu humusnu zemlju. Podnosi i puno sunca ali zadovolji se i polusenovitim mestom. Leti traži obilno zalivanje a starije biljke možemo povremeno i pođubriti. Zimi se zadovoljava temp. oko 10 °C ali može da prezimi i na toplijem mestu, uz povremeno zalivanje da se ne bi korenje potpuno osušilo, jer ako puno dehidrira, u proleće teže počinje da raste.