• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Leuchtenbergia

Nalazište i opis

Ovaj rod kaktusa ima samo jednog predstavnika, Leuchtenbergia principis a i taj na prvi pogled izgleda kao da ne spada medju kaktuse. U prirodi deluje kao busen neke trave a u zbirci kao busen neke juke. U prirodi raste u srednjem i severnom delu Meksika u pustinji Chihuahua, uglavnom u meksičkim državama Coahuila, Zacatecas, Nuevo Leon, Tamaulipas i San Luis Potosi. Na mestu gde raste, zimi je suvo, temp. pada i do 0 °C i tada biljka skupi svoje bradavice pa deluje kao neka šišarka sa bodljama. Kad padne kiša, bradavice se rašire, tada sunce i vetar mogu da dopru do tela-pokožice i sredine-vrha biljke odakle izbijaju nove bradavice i vegetacija može da počne. L. principis raste na velikoj površini ali biljke se teško pronalaze pošto rastu pojedinačno na priličnim udaljenostima pa je rod svrstan u najugroženije biljke u CITES I. Sada, posle detaljnijeg proučavanja, njena ugroženost je pomerena u CITES II. Biljka je visoka oko 50 cm. Iz njene osnove, kratkog stabla, izbijaju trostrane bradavice koje mogu biti duge 10-15 cm, završavaju se areolom iz koje izrastaju bodlje 1-2 kom., centralne, a oko njih 6 i više bočnih. Bodlje su duge, mekane, papirnate, u početku žute, kasnije braon, čak crne. Cvet je žut, krupan, oko 6-8 cm širok a izbija iz areole najmlađe bradavice. Cvet izdrži oko nedelju dana. L. principis spada u raritet medju kaktusima.

Gajenje

U zbirkama je dosta raširena jer nije komplikovana za gajenje pa kalemljenje nije potrebno. Kada je na suncu i ako se štedi sa vodom mogu joj se sušiti vrhovi bradavica što malo umanjuje njenu lepotu. Potrebna je propusna zemlja koja sadrži glinu. Razmnožava se samo semenom koje, kada je sveže, lepo klija ali sejanci sporo rastu.

Period vegetacije

Može se gajiti na suncu i u polusenci uz češće zalivanje u nepravilnim razmacima posle prosušivanja zemlje. Zahteva više vode nego ostali kaktusi iz Chihuahuanske pustinje ali ipak treba voditi računa o njenom repastom korenu.

Period mirovanja

Zimi miruje bez zalivanja na temp 5-10 °C . Temp. može biti i viša ali do 15 °C., i niža, do 0°C, ali kraće vreme.