• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Acanthocalycium (ECHINOPSIS, LOBIVIA)

Nalazište i opis

Sve vrste ovog roda, a ima ih oko 12, rastu u severnom i severozapadnom delu Argentine, tačnije na delu Anda od Cordobe pa skoro do granice sa Bolivijom. Rastu na srednjim pa i visokim nadmorskim visinama, od oko 500m do 3000 m n. m. Predeo je obrastao retkim drvećem, (retke šume) sa šibljem, između kojih su površine obrasle travom. Preko leta (novembar do marta) redovno padaju kiše. Zime u ovim oblastima su suve i skoro bez kiše. Prosečne godišnje temperature su samo oko 10 °C. Akantocalicijumi su bliski sa ehinopsisima i lobivijama, čak neki autori ih ni ne priznaju kao poseban rod već ih svrstavaju u lobivije. Biljke rastu okruglasto, čak malo valjkasto-stubasto. Najveći iz roda je A. violaceum koji može da ima dimenzije visine oko 20 cm a širine oko 13 cm. Tela su sa rebrima, cvetovi su lepi, u obliku levka, dosta veliki a izrastaju uglavnom sa areola na temenu. Boja cveta može biti bela, roze, žuta, narandžasta pa sve do ljubičaste. Na cvetnoj dršci izrastaju guste bodlje koje se kasnije formiraju i na plodu. Cvetaju s proleća i leti.

Gajenje

U našim (evropskim) uslovima gajenje ne predstavlja problem. S obzirom da su to planinske biljke, traže puno svežeg vazduha pa im prija gajenje na otvorenom. Odgovara im humoznija i hranljivija zemlja. U vreme vegetacije traže redovno, bogatije zalivanje i prihranjivanje. Gaje se iz semena čija klijavost je dobra a sejanci lepo napreduju.

Period vegetacije

Od proleća do jeseni najviše im odgovara gajenje na otvorenom ili u stakleniku sa dobrom cirkulacijom vazduha. Bude se već na temp. preko 10 °C, ako ta temperatura traje duže vreme. Mesto gde ćemo ih smestiti može biti i polusenovito. Vrstama kao što su A. aurantiacum, A. chionanthum, A. variflorum odgovara više sunca, propusnija zemlja i pažljivije zalivanje. Sve vrste traže prestanak zalivanja u vreme letnjih vrućina, kao sve planinske vrste, jer ako ih zalijemo u tom letnjem mirovanju (jul-avgust) istruliće im korenje a često i cela biljka. U proleće ih počinjemo zalivati negde aprila meseca, ali to zavisi od godine tj. vremenske prognoze. Bilo je godina kada sam ih počeo zalivati već u martu.

Vreme mirovanja

Zimi zahtevaju suvo, svetlo i hladno mesto. Zimska temp. treba da je od 0-10 °C. Temp. ne sme da bude duže viša od navedene jer, ako je veća, biljke se bude a to dovodi do deformacije.