• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Echinofossulocactus (STENOCACTUS)

Nalazište i opis

Rod ima oko 50 vrsta ali ispitivanja stručnjaka za meksičku floru, što se tiče ovog roda, su u toku a šta će se utvrditi, videćemo ako budemo pratili stručne časopise. Problem zadaje i to što se i u prirodi lako ukrštaju a kažu da su veoma različite biljke na jednom mestu. U sadašnje vreme ponovo ih svrstavaju u rod Stenocactus koji je bio utvrdjen još 1935 god. Nalazišta koja se spominju u stručnoj literaturi nalaze se u državama Meksika: Hidalgo, Aguascalientes, Nuevov Leon, San Luis Potosi, Zatacetas, Guanajuato, Durango, Chihuahua i drugim što pokazuje njihovu veliku rasprostranjeost. Cvet im je veoma interesantan, u raznim nijansama žute, bele do ljubičaste. Telo biljke ima puno tankih valovitih rebara, kod neke vrste može da ih bude i preko sto, što ih posebno izdvaja u porodici kaktusa i što doprinosi da se puno traže.

Gajenje

Kaktusi iz ovog roda se uspešno mogu gajiti na sopstvenom korenu, nema potrebe za kalemljenjem. Zemlja za gajenje treba da je propusna, slabo kisele do neutralne pH reakcije (manje od 7). Biljke spadaju u grupu kuglastih katusa i ne narastu do velikih dimenzija, što ih čini veoma pogodnim za smeštaj.

Period vegetacije

Najbolje uspevaju na otvorenom sa puno sunca, svežeg vazduha i uz fleksibilno (posle prosušivanja zemlje) ali obilno zalivanje i sa povremenim prihranjivanjem. Na otvorenom mora se paziti da se zaštite od dugotrajne kiše a napolju mogu biti sve dok ne počnu jači jutarnji mrazevi. Slabiji mrazevi im ne štete. Moje biljke unosim tek kada su češći jutarnji mrazevi oko -4, preko noći pokrivam PVC folijom da sam miran zbog noćnih jesenjih kiša (više im ne treba puno vode) i zaštite od direktne hladnoće. Naveden način nege omogućava biljkama da rastu kuglasto sa jakim, lepim i gustim bodljama. Ako nemaju dobre uslove i negu, biljke se izdužuju, redukuju dužinu, jačinu i boju bodlji. Ako su u stakleniku, treba da budu smeštene na toplom, sunčanom mestu nedaleko od stakla, ali sa dobrom cirkulacijom vazduha. Razmnožavaju se semenom koje dobro klija i posle 4-6 godina nege, ovi kaktusi procvetaju.

Period mirovanja

Bogato cvetanje omogućiće dobro zimovanje a to je hladno 5-10°C, ( podnose i kratkotrajno oko 0°C) i svetlo mesto, bez zalivanja.