• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Hatiora

Nalazište i opis

Hatiora raste u vlažnim tropskim šumama Brazila kao epifit na drveću ili kamenu. Raste kao uspravno bogato granato šiblje visine 40-60 cm. Pojedinačne grane su sastavljene od članaka koji su dužine oko 1-3 cm a prečnika oko 5 mm zelene boje. Samo iz poneke areole naraste mala bodlja. Cvet raste na vršnim-najmlađim grančicama-člancima i žute, žutozelene je boje. Cvetovi rastu najčešće pojedinačno ili dva zajedno, ređe tri. Cvetići su mali, dužine oko 12 mm, širine oko 10 mm. Plod je ovalan, veličine oko 5 mm, bele boje. Semenke su crne, veličine oko 1 mm.

Gajenje

Zemlja za sadnju treba da je hranljiva i umereno kisela. Razmnožava se veoma lako, za vreme celog perioda vegetacije, reznicama koje se brzo ožiljavaju, naročito ako se greje od dole posuda za ožiljavanje. Semenom se skoro i ne razmnožava.

Period vegetacije

Za vreme vegetacije traži dosta vode, senovito toplo mesto sa vlažnim vazduhom.

Period mirovanja

Temperatura prostora gde zimi boravi treba da je minimum 10°C a bolje 15°C i više. Zbog toga je hatiora pogodna za gajenje napr. u kujni na prozoru ili na drugom mestu (kupatilo) gde sunce ne pada direktno i gde je vazduh vlažniji jer teže podnosi suv vazduh. Zimi se mora povremeno zaliti, jer ako puno dehidrira može i da ugine.