• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Argyroderma

Nalazište

Ovaj rod „živih kamenčića“ ima 11 vrsta koje rastu na relativno malom prostoru na severozapadu Južnoafričke republike, u oblasti koja je najbogatija sukulentnim biljkama a to je Namaqualand, naročito njen južni deo, blizu mesta Vanrhynsdorp, u delu koji se naziva Knersvlakte. Rastu na punom suncu izmedju kamenčića. Po najnovijoj reviziji roda, (Hartmann 1973), sve vrste se dele u dva podroda: Argyroderma i Roodia.

Opis

Biljke imaju samo dva visokosukulentna, potpuno razvijena lista (slično kao litopsi) koji su u znatnoj meri srasli. Površina lista je uvek glatka, zelene do sivozelene (srebrnastozelene) boje. Starije biljke se mogu granati i praviti gust grmić glava-parova listova. Listovi mogu biti polujajastog, jajastog (ovalnog) ili prstastog (valjkastog) oblika, veličine od 1-6 cm. Cvetaju u jesen. Boja cveta može biti bela, žuta, roza ili ljubičasta. Boja cveta nije karakteristična za vrstu jer i u okviru jedne vrste mogu biti cvetovi raznih boja. Plod može biti sastavljen od 12-24 pregrade.

Gajenje

Gajenje je slično kao kod nekih visokosukulentnih rodova (napr. Faucaria, Gibbaeum, Titanopsis i sl.) Spadaju medju vrste koje najintenzivnije rastu u periodu kratkih dana, tj. u jesen i u proleće. U vreme zimskog mirovanja dolazi do „presvlačenja“ biljke, kada se razvija novi par listova. Zemlja treba da je propusna, vazdušasta, sastavljena od mineralnog dela (pesak, šljunak, perlit, usitnjena cigla i sl.) i glinastotresetnog dela (1:1), kao i za litopse. Razmnožavaju se uglavnom semenom.

Period vegetacije

Glavni period rasta je od kraja leta (od avgusa do okt. poč.nov.), kada im najviše odgovara temp. 20-25°C. Opet nastavljaju da rastu u proleće (od feb.-marta do kraja jula), što zavisi od vremenskih uslova (kada se poveća temp. i intenzitet sunca). U tom periodu treba ih pažljivo i umereno zalivati po isušivanju zemlje u saksiji. U proleće počinjemo zalivati kada se novi par listova razvije u potpunosti. Uvek pažljivo zalivamo da se biljke ne napiju previše vode jer mogu da se raspuknu.

Period mirovanja

Celu zimu ( od nov.-dec. do feb.-marta) kada dolazi do „presvlačenja“ biljke ne zalivati na temp. oko 10 °C (može i do 15°C). Kada su leti najveće vrućine (jul-avgust), oko mesec dana, takodje treba prestati sa zalivanjem jer biljke imaju i letnje mirovanje.