• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Adenium

Nalazište i opis

Adeniumi rastu u istočoj Africi, Arabiji, jugoistočnoj Aziji i na ostrvima napr. Sokotra. Postoje neke razlike u vegetacionim delovima-oblik stabla, lista i sl. u graničnim oblastima što je navelo neke botaničare da razlikuju više vrsta. Raste u obliku šiblja ili drveta visine 2-2,5 m. U prirodi ne raste tamo gde noću temp. padaju na blizu 10°C. Adeniumi imaju tipično pahikualno -zadebljano stablo iz kog izrastaju tanke grane, u prirodi i do 2 m. Listovi se nalaze samo u vršnom delu i to jedino u periodu vegetacije a rastu spiralno na vrhu grane. Listovi mogu biti veličine od 5-15 cm i veoma su slični poznatom lijanderu. Cvetovi rastu na vrhu grane dužine 2-5 cm (10 cm) a prečnika 4-6 cm. Cvetna trubica se završava sa pet latica. Cvet je na svim nalazištima konstantnog oblika, razlikuje se samo u veličini i boji. Boja cveta je od bele, roza do crvene, čak purpurne. Plod je u obliku dve mahune dužine do 18 cm (8-18 cm) a debljine 1,5 cm (8-15 mm). Seme je bledobraon boje, uzano, valjkasto, dugo oko 1 cm a na oba kraja ima gomilu dlačica koje olakšavaju raznošenje vetrom.

Gajenje

U poslednje vreme A. obesum je postala veoma popularna sukulentna biljka. Veliki rasadnici gaje ogromne količine biljaka i šalju ih po celom svetu. Naročito su poznati rasadnici na Tajlandu odakle se po svetu šire poznati tajlandski hibridi sa jednostavnim i duplim cvetovima raznih boja. Osnovno za uspešno gajenje je puno svetla, toplote i pravilno zalivanje. Adenium traži malo hranljiviju propusnu zemlju sa dobrom drenažom na dnu saksije, dobru cirkulaciju vazduha, puno svetla a temp. po mogućnosti tokom cele godine iznad 18°C jer često biljka nastavlja da raste i zimi (ako ima stalno dobre uslove). Pokazalo se da je Adenium obesum biljka pogodna za gajenje u stanu te na dobro osvetljenom prozoru može da raste niz godina. Ako imamo mogućnosti da je leti držimo na otvorenom, odužiće se bogatim cvetanjem. Cveta obično od marta do septembra u nekoliko etapa. Radi zaštite od korenovih vaši i drugih štetnika dobro je 1-2 puta godišnje u vodu za zalivanje dodati neki sistemični insekticid. Đubriti treba prema stanju biljke u punoj vegetaciji, đubrivom koje ima više fosfora i kalijuma od azota. Adenium je veoma pogodna biljka za pravljenje sukulentnog bonsaia jer veoma dobro podnosi orezivanje.

Zemlja treba da je propusna. Može biti dobar kompost sa dodatkom 1/3 do 1/2 mineralnog dela (pesak, perlit, kamenčići, usitnjena cigla i crep i dr.) ili umesto komposta-treset i zemlja.

Presađivanje: Presađivati biljku sa celim korenom (da se ne povredi) tj. sadržajem iz saksije samo kada je ona očigledno mala. Ako se koren ošteti, treba ga dezinfikovati fungicidom, prosušiti ranu i tek onda posaditi. Treba paziti kod rana jer sok koji izlazi na ranama je otrovan i treba ga pažljivo brisati nekoliko puta mekom krpicom, papirnom maramicom i sl., pa ranu zaštititi. Najbolja zaštita rana protiv truleži je sa Previkurom i sličnim fungicidima. Biljke presađivati u početku pune vegetacijie (maj-jun).

Razmnožavanje je moguće semenom i reznicama ili kalemljenjem. Najbolje i najlakše je razmnož. semenom. Pošto sejanci brzo rastu, najbolje je da se po jedno seme seje odmah u duboku saksiju. Seme je najbolje sejati u proleće u sterilnu zemlju a semenke pokriti sa 3-5 mm grubim peskom. Posude-saksije sa posejanim semenom navlažiti ali ne previše i staviti u PVC kesicu koja se dobro zatvori da ne ulazi vazduh ili u providnu, tvrđu plastičnu posudu sa poklopcem, koja se koristi za pakovanje torti, kolača i dr. pa staviti u kultivator-uređaj za setvu. Posejano seme držati na temp. od 20-35°C tj. kada su uključene sijalice (dan) da bude temp. oko 30°C i do 35°C a kada su isključene sijalice (noć) da temp. bude 20-25°C Dobro je za vlaženje zemlje u prokuvanu kišnicu dati i zaštitna sredstva Previkur i Captan radi zaštite od raznih truleži i plesni jer i oni u takvom vlažnom, toplom i zatvorenom prostoru lepo napreduju. Seme u takvim uslovima počinje da klija već četvrtog-petog dana. Kada nikne preko 60% semenki treba odstraniti PVC kesicu ili poklopac (PVC, staklo), smanjiti temp. na 18-25°C i tako negovati da isklijaju i ostale semenke. Ostatak semena od isklijale biljke sklonite jer može postati izvorom truleži. Sveže seme ima klijavost skoro 100% ali dosta brzo gubi klijavost. Veoma brzo možete biljke izneti na otvoreno ako su i tamo slični uslovi. Adenium obesum za 4-5 meseci može da naraste i do10 cm sa stablom prečnika oko 2,5 cm. Dvogodišnji sejanci imaju već veoma lepo zadebljano stablo. Pošto klijanci imaju izuzetnu regenerativnu osobinu već posle nekoliko nedelja kada dostignu visinu oko 5cm mogu se rezati i vrhovi ožiljavati. Razmnožavanje reznicama je teže jer i pored korišćenja stimulatora nerado pušta korenje. Bolje je kalemiti na lijander. Tada već za 6 meseci cveta ali nakalemljena biljka više nije tako lepa.

Vreme mirovanja

Zalivanje se prilagođava stanju biljke tj. prema količini listova na njoj. Što biljka ima više listova, treba je više zalivati. Ako u jesen-zimu lišće počne da žuti i opada, zalivanje smanjujemo na minimum a starije biljke možemo zimi skoro i prestati zalivati, naročito ako temp. pada i malo ispod 15°C. Kada odbaci lišće a držimo ga zimi na temp 18°C i više, treba zalivati samo toliko da se korenov sistem ne osuši. Ako se osuši ili povredi korenov sistem u vreme mirovanja vegetacije-zimi, to je sigurno uginuće te biljke. Od jeseni do proleća sa zalivanjem treba jako paziti (treba imati osećaj-iskustvo) jer i previše vode u tom periodu (naročito ako je opao deo lišća) takođe dovodi do sigurne truleži biljke. Zbog toga je i presađivanje bolje uraditi za vreme pune vegetacije. Ako imamo zimi dobre uslove, ne moramo biljke dati na mirovanje-zimovanje već ih samo treba na vreme (kada i noćne temp. počinju da padaju ispod 15°C) skloniti sa otvorenog (ako ih leti iznosimo) u topliji prostor gde se može temp. kontrolisati.

Vreme vegetacije

Za vreme vegetacije traži veće količine vode, naročito u najsunčanijem i najtoplijem delu leta. Najbolje je da se temperatura u vreme vegetacije kreće od 18-35°C a podnosi i mnogo više temp. bez problema. Veći problem kod adenijuma su niže temp. od 15 °C pa u jesen ih treba na vreme skloniti na toplije. Leti je najbolje zalivati u kasnim večernjim satima, dva puta nedeljno. Osnovno pravilo je da se zaliva i to obilno, tako da se ceo korenov sistem navlaži ali tek kad se zemlja u saksiji prosuši. Nije dobro zalivati samo od gore jer će se biljka tako navlažiti samo do pola saksije a donja polovina korena će ostati suva. Korenov sistem ne sme ni zimi ostati suv jer će se tako osušiti nežni korenčići koji ustvari napajaju i hrane biljku. Količina vode za pojedinu biljku zavisi od puno faktora, napr. od veličine biljke, sastava zemlje, veličine saksije, temperature, stanja biljke i sl. Ako u periodu vegetacije zemlja u saksiji ostaje vlažna nekoliko dana, to najverovatnije znači upravo to-osušile su se nežne žilice i koren je počeo da trune. U tom slučaju treba biljku izvaditi iz saksije i pregledati korenje. Ako je došlo do truljenja, treba oštrim nožem odstraniti trulo korenje do zdravih delova (ako je moguće, tj. ako već nije kasno) i ceo preostali korenov sistem zaštititi (držati malo u Previkuru i sl. sistemičnom fungicidu). Ako je korenje nastradalo, treba pokušati napraviti reznicu ili zdrav deo kalemiti napr. na lijander. Kada odstranimo deo trulog korena a ostatak zaštitimo fungicidom, ostavimo biljku na senovito i toplo mesto nekoliko dana da se rane zasuše. Posle toga posadimo biljku u mešavinu treseta i grubog peska (1:1), stavimo u zaštićen prostor i održavamo temp. od 21-27°C, obezbedimo puno svetla i brinemo da u zaštićenom prostoru bude zemlja i vazduh uvek vlažni. Oporavak može trajati nedeljama, mesecima i duže, što zavisi od povreda ali je važno da stalno kontrolišemo biljku.