• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Setva semena sukulentnih biljaka

Setva semena kaktusa i drugih sukulentnih biljaka nije komplikovana, traži samo malo strpljenja, znanja i osećaja za biljke. Poseban je osećaj kada iz semena odgajite odrasle cvetajuće biljke a još ako su to kaktusi, koji rastu tako daleko od nas-osećaj je prosto neverovatan! Svaka iznikla biljka, svaki novi cvet je samo vaša pobeda.

Osnovni uslov je čistoća setvenog prostora, sterilizacija posuda za setvu i zemlje za setvu. Posle setve treba samo toplo (oko 25 °C), jako svetlo mesto (ne direktno sunce) i vlaga. O navedenom evo nešto opširnije.

Posude za setvu mogu biti različite no najvažnije je da staklene sterilizujemo kuvanjem (dovoljno je 10-15 min) a plastične makar pranjem u vrućoj vodi.

Zemlja za setvu može biti različita. S obzirom da je najpristupačnija u polj. apoteci ili cvećari gotova smeša za cveće, najbolje pH= 5-6, preporučujem tu mešavinu i pesak u odnosu 1:1. Oba sastojka prosejati tako da veličina sastojaka ne bude veća od oko 2 mm i sterilizovati. Mešavinu možete sterilizovati kuvanjem u zatvorenoj staklenoj posudi oko 30-60 min ili pečenjem u rerni (u starije šerpe ili tepsije što tanji sloj, bolje i pre se ispeče) na oko 120-150 °C za oko 30-60 minuta (zavisi od debljine sloja zemlje i koliko je vlažna). Na taj način se unište sve štetočine, izvori plesni i nepoželjno seme. Manju količinu od oko pola litre možete sterilizovati i u mikrotalasnoj rerni oko 5 min. na maksimumu.

Seme mora biti čisto a ako ima ostataka od biljke, treba ih odstraniti. Pre setve dobro je seme zaprašiti protiv plesni nekim fungicidom (napr. Kaptan, Antracol, Teldor, Ronilan, Svič i sl.). Ja to radim tako što uzmem parče belog papira, presavijem ga na polovini pa ga ponovo raširim i na njega sipam seme koje želim sejati. Na seme sipam jako malo praška Kaptana (Captan WP-50) ili Antrakola (Antracol WP-70), prstom pažljivo okrećem (izmešam) semenke tako da se sa svih strana oblepe praškom, onda uzmem papir sa semenkama i sejem po površini zemlje. Ako su negde semenke pale gusto, onda ih malo rasporedim-raštrkam po površini sa olovkom. Seme možete da dezinfikujete i tako što ga stavite u epruvetu ili sličnu staklenku (ako ne želite prstom dirati fungicid, sipate malo fungicida, zatvorite poklopcem i malo promućkate. Seme sipate na presavijeni papir i sejete.

Postupak setve: Pre punjenja posuda za setvu, sterilisanu zemlju malo navlažiti prokuvanom kišnicom (sigurno se sterilizacijom isušila) da bi lakše upijala vodu od dole u setvenim posudama. U zavisnosti od veličine semenki za oko 20-25 semenki dovoljno je oko 5 cm². U setvenu posudu (saksija 3,5x3,5 cm; 4x4 cm ili 5x5 cm što je dovoljno za 20-50 i više semenki, zavisno od njihove veličine) sipamo pripremljenu (sterilizovanu pa malo navlaženu) mešavinu zemlje za cveće i peska tako da oko 1-2 cm od vrha saksije ostavimo prazno za početni razvoj budućih biljčica. Uz ivicu saksije utisnemo etiketu sa brojem ili nazivom vrste koju ćemu tu posejati. Površinu s nečim ravnim izravnamo (ja to radim sa kutijicom od šibica, leka i dr.) i po njoj posejemo seme (kako sam opisao kod semena) i ponovo sa kutijicom od šibica samo utisnem seme u površinu zemlje. Seme ne pokrivati sa zemljom (ima izuzetaka kada treba malo pokriti kod sukulenata sa velikim semenkama: Opuntia, Adenium...). Kada posejemo, onda zalijemo i to od dole kroz otvore na saksiji sa prokuvanom i ohlađenom vodom (najbolje isto pH=5-6). Dobro je u vodu dodati fungicid kojim smo zaprašili semenke plus fungicid Previkur ( Napr. Captan WP-50, (0,3%) + Previkur N, (0,15% do 0,25%) tj. 3gr+ 1,5-2,5 ml na 1 litar vode). Kada se zemlja u saksiji natopi, saksiju staviti u posudu koja je 2-5 cm viša od saksije i smestiti na jako svetlo mesto gde je temp. danju oko 25 °C (dobro je da je noću za oko 5-10 °C niža) i pokriti je sa staklom. Pažnja, na saksiju (staklo) ne sme sijati sunce, jer bi se za kratko vreme biljke ispod stakla skuvale. Zemlja ispod stakla ne sme da se osuši dok biljke ne niknu i dobiju prve bodljice (do 2 meseca). Male biljčice su veoma oseljive na prosušenu zemlju jer imaju mali koren ali i na previše vlage. Sejancima kaktusa (kod ostalih sukulnata mnogo ranije) možete pomalo skidati staklo posle dva meseca da se biljke privikavaju na spoljašne uslove. Za 3-5 meseci imate male biljke spremne za pikiranje. Ako biljčice nisu guste (ne dodiruju se) ne morate ih pikirati, biće Vam lakše kad budu starije.

Napomena: Mogu se javiti plesni (ako seme nije bilo dobro očišćeno ili od ljuski semena posle klijanja). Napadnuto mesto očistiti i celu površinu poprskati nekim od navedenih fungicida kod zaprašivanja semena plus PREVIKUR (napr. Previkur 0,25% + Kaptan 0,3%). Setvenu površinu dobro provetravati. Dobra strana setve u male saksije je i u tome da kod pojave plesni u jednoj, nju izvadimo i zaštitimo ili je likvidiramo a ostale ne moramo vaditi. Ako su biljke dovoljno velike za manipulaciju onda je dobro preostale zdrave biljčice povaditi i nekoliko dana ostaviti na toplom, senovitom mestu pa ih onda pikirati u novu-zdravu zemlju.

Može s pojaviti mahovina koja je naročito nezgodna kod vrsta sa sitnim semenom kod kojih su i biljčice dugo veoma sitne, napr. Strobocactus-sve vrste iz roda pa duže isušivanje zemlje ne dolazi u obzir. Da bi uništio mahovinu koristim bakarnu piljevinu koju napravim pomoću finije turpije za metal od bakarne žice (ostaci od provodnika za el. energiju). Piljevinom pospem površinu čim primetim da se mahovina javlja, naročito kod vrsta čiji su sejanci dugo sitni-sporo rastu.

Može se javiti još jedna velika napast. To su male larve-crvići jedne veoma sitne muve iz roda grobarki (Sciara) koja voli da polaže jaja u vlažnu zemlju. Mali beli crvići iznutra uništavaju-jedu naše sejance. Kada se počne sa češćim skidanjem stakla-provetravanjem postoji opasnost da mušica dođe i položi jaja. Zbog toga treba i češća kontrola i hitno reagovanje. Potrebno je dobo pregledati i sve biljke gde vidimo crvića povaditi, okolinu oko preostalih biljaka malo pritiskati-čeprkati sa drvcetom da se unište ostali ako ih ima. Svu setvenu površinu poprskati nekim insekticidom. Ja koristim Mospilan, Volley, Actara, Confidor i druge u koncentracijama naznačenim u uputstvu.

Kako sejanci rastu možete videti u FOTOGALERIJI –kaktusi  - sejanci.