• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Uredjaji za setvu kaktusa i drugih sukulentnih biljaka

Postoje razne konstrukcije uređaja-setvenih aparata. Obično ih odgajivači sami prave prema svojim mogućnostima i potrebama. Prednost setve u aparate za setvu je višestruka. Setva se može obavljati u bilo kojem godišnjem periodu, ne moramo čekati proleće a obično se obavlja zimi kada biljke miruju pa imamo više vremena. Možemo sami regulisati temperaturu i tako održavati optimalnu za nicanje određenih vrsta. Prilikom setve bez setvenog aparata nikada nismo sigurni da li će naići hladan ili topao talas i da li će nam seme dobro isklijati. Temp. u setvenom prostoru bi trebala da se kreće (najčešće) danju 25-30°C a noću može da padne i za 10°C. Poznato je da neke vrste (naročito planinske-koje rastu na većim visinama u hladnijoj klimi: Mediolobivia, Rebutia, Sulcorebutia, Aylostera itd.) bolje niču na temp. od 15-20°C. Poznato je da je za dobro klijanje dovoljno 12-14 sati svetla što možemo postići sa setvenim aparatom. Dobra strana je i ta što je u njemu stalna mikroklima u setvenom prostoru i nema bojazni da će sunce pregrejati prostor i „skuvati“ ili „ispeći“ sejance. Dovoljno je dnevno 1-2 puta po 5-10 minuta prekontrolisati (kod automatske regulacije) da li je sve u redu. Ako nemamo automatsku regulaciju onda kontrola mora biti malo češća, minimum 2-3 puta.

Setveni aparati se mogu koristiti i za spašavanje biljaka, kalemljenje i ožiljavanje reznica u periodu kada to nije moguće na otvorenom (od jeseni do proleća).

Za osvetljenje se najčešće koriste obične fluorescentne cevi, (neonke), jer su mnogo jeftinije od specijlnih sijalica a sasvim dobro obavljaju svoju ulogu. U zavisnosti od dužine neonki i njihovog broja prave se razni setveni aparati. Konstrukcija setvenog aparata određuje i udaljenost neonki od setvene površine. Konstrukcija setvenog aparata može biti od raznih materijala: drveta, stakla, metala i dr. kao i kombinacija raznih materijala. Udaljenost neonki može da bude od 5cm do napr. 25cm u zavisnoti i od toga da li služe i za zagrevanje setvenog prostora. Prave se setveni aparati koji imaju posebno grejanje napr, ispod posuda za setvu, a posebno osvetljenje. Neki imaju automatsko regulisanje (uključivanje-isključivanje) grejanja i osvetljenja itd.

Ja sam davno napravio jedan jednostavan mali setveni aparat sa dve obične neonke od 60 cm sa kojim sam zadovoljan i danas ga još koristim (Vidi slike). Materijal za osnovnu konstrukciju sam iskoristio ostatke lamperija. Poklopac sam napravio od iverice debljine od 1 cm i letvica od lamperije sa strane za preklop, samo po dužim stranama. Na poklopac sa gornje strane sam pričvrstio delove za priklučenje na struju i prigušnice neonki a sa donje strane prvo alu-foliju pa držače za neonke i startere. Na dno sam stavio stiropor a na njega PVC foliju, na bočne duže strane sam pričvrstio aluminijske „L“ profile 1x1 cm kao držače za stakla na visinu 6 cm od dna tako da, kada se stavi staklo ispod njega do setvene površine bude oko 3-4 cm u zavisnosti koje veličine saksija koristim za setvu. Isekao sam tri parčeta stakla: dva iste veličine a treće veće koje ide na sredinu i preklapa ta dva. Iznad stakla do neonki ima još oko 3 cm. Sa gornje strane iznad stakla svuda okolo i na poklopac na užim stranama sam napravio-izbušio otvore za regulaciju temp. Otvore po potrebi zatvaram ili otvaram (sa papirima) u zavisnosti koja mi temp. treba u setvenom aparatu što zavisi i od temp. prostorije gde je smešten setveni aparat i da li je u njemu „dan“ ili „noć“ tj. da li su neonke uključene ili isključene. Temperaturu kontrolišem tako što ispod stakla na saksijice stavim jedan mali termometar.

Unutrašnje dimenzije setvenog aparata su 66x23,5 cm tako da na PVC foliju mogu da poređam 108 saksijica 3,5x3,5 cm (6 redova po 18 kom.) ili 52 saksijice 5x5 cm (4 reda po 13 kom.) ili može jedan red 5x5 cm=13 kom. i 5 redova 3,5x3,5cm=90 kom. kao i mnoge druge kombinacije. Kao nogice, da bih ga mogao bolje uhvatiti radi prenosa, po dužim stranama dna sam pričvrstio letvice 2x2 cm.

Prvi put setvu obavljam u januaru-februaru tako da do jeseni biljke-sejanci lepo narastu i mogu zimu prezimiti u stakleniku zajedno sa starijim biljkama. Obično već posle 3-4 meseca sejance selim u staklenik i po potrebi počinjem sa pikiranjem. Inače, sejanci mogu ostati u setvenom aparatu i duže (i do jedne godine) ako imaju uslove i prostora za rast a ne moraju se pikirati, ako nema problema sa mahovinom i ako setveni aparat ne treba za drugu setvu.