• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Pikiranje sejanaca

Kada se biljčice u saksijicama guraju, treba pristupiti pikiranju. Takvu saksijicu sa biljkama izdvojiti i 7-10 dana (dok se zemlja u setvenoj posudi ne prosuši) ne zalivati pa tek onda pristupiti pikiranju. Pripremiti zemlju za pikiranje (svako pravi svoju mešavinu). Za prvo pikiranje može biti ista zemlja koju pripremamo za setvu. Zemlju treba malo ovlažiti da se mogu lepo praviti rupice za biljke. Rupice pravim sa drvcima razne debljine (okrugla ili četvrtasta) koja su na jednom kraju zašiljena (kao olovka) ili napravim kosinu a na drugom je ravna razne debljine. Prema veličini sejanaca izaberem najpogodnije drvce. Vlaženje treba uraditi rastvorom fungicida napr. Previkur (0,15%) + Captan WP 50 (0,3%). Prskalicom zemlju malo poprskati pa izmešati sve dok ne postignemo željenu vlažnost. To je istovremeno prevencija od truleži. Zemljom napuniti posudu za pikiranje a u drugu posudu sipati deo napravljenog rastvora fungicida gde možemo cele biljke potapati. U navedeni rastvor isto preventivno, staviti toliko biljaka koliko ćemo ispikirati za 10-15 minuta, jer vadimo jednu po jednu i odmah pikiramo. Dok su biljke vlažne i korenje će lepo visiti nadole što će olakšati pikiranje jer se mora voditi računa da prilikom pikiranja kao i prilikom presađivanja svi korenčići korena biljke budu okrenuti nadole. Prostor izmedju pikiranih sejanaca treba da je približno njihovom prečniku. Posudu sa pikiranim biljkama staviti na toplo, (do 25°C preko dana), senovito mesto sa dobrim provetravanjem. Tek ispikiranim biljkama pogoduje smeštaj ispod stakla, PVC folije (kao mali plastenik od žice) i sl. sa malim otvorima za provetravanje da se svori bolja mikroklima za bolji prijem biljaka, barem 5 dana da im se zemlja brzo i previše ne isuši. Za tih prvih 5 dana redovno kontrolisati jer se može desiti da smo prilikom pikiranja neku biljku povredili pa može da ugine i postane izvor truleži. Prvi put zaliti tek posle 5-10 dana što zavisi od vremena i veličine biljaka. Iako većina kaktusa i mnogi ostali sukulenti vole sunce, ipak male biljke do 1,5-2 godine ne bi trebalo izlagati direktnom suncu. Kada rešimo da ih stavimo na sunce, treba ih postepuno privikavati (prvo po oblačnom vremenu) uz česte kontrole i senjenjem da ih sunce ne bi ispeklo-uništilo.

Posude za pikiranje mogu biti od različitog materijala (pocinčan lim, aluminijumski lim, plastika, stiropor i dr.). Bez obzira od kog su materijala, njihova veličina zavisi od potrebe a mogu biti napr. 20x10 cm, 25x15 cm, 35x15 cm, 40x20 cm itd. a dubina od 3-6 cm. Koju ćemo veličinu koristiti zavisi od količine i veličine sejanaca. Smatram da su najbolje i najeftinije od tvrdog stiropora koje možemo sami napraviti nožem i lepkom za drvo (napr. Drvofiks). Stiropor je topao materijal što pogoduje malim biljkama. Danas ima i raznih plastičnih posudica u koje se pakuju razni proizvodi (napr. sladoled, voće itd.) pa posudice za pakovanje hrane u zamrzivače itd. tako da nije problem naći odgovarajuće veličine. Najbolje je u jednu posudicu pikirati jednu vrstu ali ako imamo više vrsta sa malim brojem biljaka treba voditi računa da imaju slične potrebe kao i da se vrste dobro razlikuju jedna od druge.

Kod drugog pikiranja već možemo koristiti mešavinu zemlje koju koristimo i za starije biljke. Pravim mešavinu od jedne trećine mineralnih sastojka (drobljeni crep-cigla, lomljeni kamenčići, stiropor, sitan šljunak ili pesak), jedne trećine zemlje (obično sa krtičnjaka) sa neobrađivanih površina i jedne trećine treseta pH od 4 do 6,5. Pošto su sada sejanci stariji mnogo lakše je njihovo pikiranje ili se čak mogu saditi u male-odgovarajuće saksijice.