• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Štetočine i bolesti zimootpornih kaktusa

Štetočine

Gajenje kaktusa na otvorenoj gredici ima niz prednosti (kao što sam spomenuo, nema troškova za gradnju staklenika, njegovog grejanja ili prenošenja kaktusa u kuću-podrum itd), ali pojavljuju se, pored previše padavina i štetočine. Štetu mogu da naprave naročito puževi (i to bez kućice-„golaći“), žičari, mravi, crveni pauk, razne gusenice, uholaže, vaši, ose itd., pa čak i mačke (naročito ispod nadkrivenog, suvljeg dela).

Puževi bez kućice znaju u vlažnoj godini da se puno namnože a noću degustiraju cvetove, plodove i same biljke. Dobro je što ostavljaju trag pa ih možemo dosta lako otkriti i pokupiti. Pošto se obično vraćaju na isto mesto da jedu noću, sa baterijom ih možemo pokupiti. Meni su dosta biljaka uništili mali "golaći"jer se oni neprimetno uvuku u biljku i iznutra je jedu dok ne ostane samo kožica i bodlje. Zbog njih razmišljam da zimootporne kaktuse posadim na pult koji je izdignut i dobro izolovan od hladnoće da se korenje ne bi smrzlo. Za uništavanje puževa ima specijalnih preparata u obliku mamaca, napr. Mesurol. Možemo im spremiti i klopke tako što zakopamo posudicu u koju sipamo 1-2 dcl piva, pokrijemo u ravni gredice ali tako da se mogu uvući ispod poklopca-kamena. Možemo uveče staviti na više mesta mamke napr. izdubljen krompir, jabuku i slično što vole puževi. Izdubljen krompir stavimo otvorom nadole, tako da puž može da udje u udubljenje gde se sakrije i hrani. Ujutru pregledamo klopke i pokupimo puževe.

Žičari znaju da unište korenje ili čak i celu biljku iznutra. Njima kao i drugim zemljišnim štetočinama odgovara gredica zimootpornih kaktusa jer se ne obradjuje pa mogu na miru da se razmnožavaju. Protiv žičara i drugih zemljišnih štetočina ima mnogo raznih zemljišnih insekticida u obliku granula (Rovocid, Galation, Foksin, Hlorpirifos, Basudin itd.) koje treba posuti po površini barem 1-2 puta godišnje.

Mravi, praveći mravinjak i sakupljajući seme, mogu da naprave štetu veću nego ako se pojave u stakleniku. Mravinjak mogu da naprave baš oko biljke. Po lepom vremenu treba rasturiti mravinjak i posuti ih sa praškastim insekticidom kao i mesta gde ulaze.

Crveni pauk može da se pojavi naročito ako su u blizini voćna stabla, ali ipak manje pravi štetu nego kada se pojavi u stakleniku.

Bolesti zimootpornih kaktusa

Kada se pojavi neka bolest, obično je posledica neke naše greške u gajenju. Odmah, čim primetimo, treba reagovati. Najčešće je potrebno odstraniti napadnut deo i ranu dezinfikovati nekim od pogodnih fungicida.

Hloroza se manifestuje žutilom na pokožici kaktusa, slabijim rastom, biljka ne cveta, smanji joj se otpornost na hladnoću i može da ugine.To je sve posledica nedostatka ili viška kreča u zemljištu. Potrebno je podjubriti sa djubrivom koje sadrži mangan i gvoždje. Može se desiti i kaktusima koje rastu u oblastima gde u zemlji nema kreča a kod nas ga, npr. ima previše napr. Pediocactus nigrispinus iz Oregona, P. simpsoni iz Wajominga, P. simpsoni ssp indranus iz Ajdaha.

Fusarium i druge truleži se mogu javiti u našim uslovima u jesen, proleće ali i leti i zimi kada je velika vazdušna i zemljišna vlažnost. Bolest se javlja zbog previše vlage u odredjenom periodu kada tim biljkama ne odgovara a mi nismo pravovremeno reagovali da ih zaštitimo. Može se javiti na cvetu, plodu i korenu, odakle može ući u biljku i uništiti je. Najoosetljivije vrste i njihovi varijeteti su Echinocereus triglochidiatus, E. fendlerii, Oputia basilaris itd. Ako je napadnut koren, treba biljku uneti u topao prostor-staklenik koren do zdravog dela orezati, zaštititi nekim fungicidom i ostaviti da se prosuši pa posle još prekontrolisati i dati je da se ožili. Kada je napadnut cvet ili plod treba ga odstraniti a mesto-ranu pregledati i zaštititi fungicidom, najbolje sistemičnim.

Radi preventivne zaštite od raznih truleži, zimootporni kaktusi se mogu zaštiti u jesen prsknjem ili zalivanjem sa nekim kontaktnim fungicidom sa širim spektrom delovanja (Antracol, Captan, Mankogal itd). Kada se već na nekom mestu pojavi trulež treba koristiti fungicide sistemičnog delovanja Teldor, Previkur, Svič, Sygnum itd.

Zaštita od korova

Ručno pleviti gredicu sa zimootpornim kaktusima je nemoguće uraditi i sa rukavicama a da ne budemo izbockani. Iz tih razloga mnogi su probali-ispitivali razne herbicide i utvrdili da se mogu koristiti sa uspehom. Kaktusi imaju na kožici sloj voska i druge sastojke koje ih štite od skoro svih vrsta herbicida (tzv. selektivni koji deluju na uskolisni korov ili širokolisni korov kao i totalni herbicid). Jedino herbicidi koji deluju na razgradjivanje hlorofila, kao što je napr. Roundup mogu da oštete kaktuse ako se koriste u vreme pune vegetacije kaktusa ali, ako se koriste u periodu mirovanja kaktusa onda ni ti herbicidi ne nanose štetu. Zbog toga ih možemo bez problema u propisanoj dozi koristiti po celoj površini. Prema tome, najpogodniji je totalni herbicid. Veoma dobri su i herbicidi koji deluju na seme biljaka (napr. Afalon, Stomp i drugi) tako da njihovim korišćenjem u rano proleće parcela ostaje čista tokom cele vegetacije.