• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Matucana

Nalazište i opis

Biljke iz roda Matucana rastu u Južnoj Americi, u peruanskim Andima, na nadmorskoj visini od oko 2000-4000 m. Do sada ih je pronadjeno i opisano oko 30 vrsta. Cvet im je veoma interesantnog oblika raznih boja i dosta velik. Cvetovi izrastaju na vrhu biljke celog leta.

Gajenje

Matukane se gaje relativno bez problema ako se pridržavamo nekih osnovnih pravila za ovaj rod koja proizilaze iz podneblja u kom rastu. Zemlja treba da bude propusna i umereno kisela, što možemo postići dodavanjem kiselog treseta. Gaje se uglavnom iz semena bez problema a mogu i reznicama a neke koje bokore i odvajanjem-delenjem biljke sa korenom. Ako se gaje iz semena, dosta sporo rastu i većini treba više godina dok počnu cvetati, čak oko 5-8 godina.

Period vegetacije

Pošto su matukane planinske biljke, one traže puno svežeg vazduha i puno svetla-sunca. Treba paziti u proleće dok se ne priviknu na sunce da ih ne ošteti, naročito one sa manje bodlji-zaštite. Najviše im odgovara gajenje na otvorenom ispod nadstrešnice ili neke druge zaštite od suvišne kiše-vlage. Vrste, koje u postojbini rastu na nižim predelima, (oko 2000 m n. m.) traže malo toplije pa mogu biti u stakleniku ali sa dosta cirkulacije vazduha. Zalivati treba dosta obilno ali u nepravilnim razmacima tj. tek posle prosušivanja zemlje u kojoj su posadjene. Treba voditi računa o letnjem mirovanju kada su kod nas velike vrućine, tada smanjiti ili čak prestati zalivati.

Period mirovanja

Zimi treba da miruju bez zalivanja na svetlom mestu i većini odgovara temp. 5-10 °C. Vrste koje su sa nižih predela bolje prezime na temp. oko 10-15 °C (M. madisoniorum, M. krahnii, M. myriacantha) a vrste sa većih visina podnesu i 0-5 °C max. do 10 °C (M. variabilis).