• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Carnegia

Nalazište i opis

C. gigantea raste u Sonorskoj pustinji i to na teritoriji države Arizona (SAD) i na pograničoj oblasti u meksičkoj državi Sonora. Poslednja istraživanja su pokazala da ovi najstariji gorostasi imaju oko 250 godina i da prvi put u prirodi procvetaju posle oko 75 godina, kada narastu oko 2-2,5 m i da tada počinju da se granaju. U eksperimentalnoj proizvodnji u prirodnim uslovima, utvrđeno je da, kada se u periodu vegetacije zaliva dva puta nedeljno, onda prvi put procvetaju za 20 godina. C. gigantea u prirodi inače naraste do visine oko 12 m, ređe čak do 15 m, stablo je debelo od 0,3-0,65 m. Cvetovi rastu na samom vrhu biljke, bele boje, dugi su 12 cm i 9 cm široki a otvaraju se noću. Poznata je po indijanskom nazivu “saguaro”.

Gajenje

S obzirom na težinu gajenja, nije baš za početnike. Razmnožava se semenom koje, kada je sveže, odlično klija i klijanci u početku dobro rastu. Problemi nastaju kada biljke malo odrastu jer sporo rastu a male greške kod zalivanje dovode do gubitka korena. Zbog toga u zbirkama retko vidimo veće biljke. Zemlja treba da je veoma propusna, da se može dosta brzo i dobro prosušiti.

Period vegetacije

Letnje visoke temp. biljke dobro podnose. Prilikom zalivanja dobro je 1-2 puta prihraniti đubrivom koje sadrži malo azota.

Period mirovanja

Period mirovanja biljke dobro podnesu na tep. oko 5-10 °C u suvoj zemlji, čak i u mraku.