• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Hildewintera (CLEISTOCACTUS)

Nalazište i opis

Domovina hildevinterije se nalazi u Boliviji, u provinciji Florida, izmedju mesta Materal i Mairana u oblasti Agua Clara gde raste na stenama. Ovaj lepi kaktus je pronašao F. Ritter, u prirodi, 1958. god. Hildevinterija je veoma lepa biljka ukrašena gustim, zlatno žutim bodljama. U osnovi izbijaju izdanci koji se, kako rastu, savijaju i poležu po zemlji a mogu biti dugi i do 1,5 m, debljine 2,5 cm. Cvetovi izbijaju leti iz mladjih delova izdanaka i imaju veoma lepu narandžasto-crvenu boju. Cvetovi su dupli, što nije tako često kod kaktusa, dugi su od 4-6 cm a široki oko 5 cm.

Gajenje

Gajenje nije teško, nema potrebe za kalemljenjem, mogu je sa uspehom gajiti i početnici. Lako se razmnožava reznicama i semenkama. Ako neko želi da ubrza rast, može slobodno kalemiti. Pošto se izdanci savijaju, pogodna je za gajenje u visećim posudama. Zemlja treba da je bogata humusom ali propusna.

Period vegetacije

Leti zahteva toplo i svetlo mesto. Prija mu sunčano mesto ali u proleće treba malo paziti dok se ne privikne na sunce. Zalivati obilnije i povremeno prihranjivati đubrivom koje sadrži više kalijuma i fosfora a manje azota.

Period mirovanja

Na mnogim mestima u literaturi preporuka je da se zimi drži na temp 12-15°C, uz povremeno zalivanje. Moje biljke zimuju sa ostalim kaktusima gde je temp. 5-10 °C a često bude i niža, ali kraće vreme. Od jeseni do proleća ne zalivam a lepo rastu i cvetaju svako leto. Možda bi obilnije cvetale ako bi zimovale na toplijem, uz povremeno zalivanje.