• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Cleistocactus

Nalazište i opis

Rod kleistokaktusa ima oko 50 predstavnika a rastu na velikom prostranstvu država Južne Amerike: Peru, Bolivija, Argentina, Paragvaj i Urugvaj. Stabla kleistokaktusa teraju izdanke iz osnove. Kod nekih vrsta izdanci poležu ili čak rastu puzeći po zemlji. Cvet je interesantnog trubastog oblika koji može biti raznih nijansi boja roza, crvene i ljubičaste.

Gajenje

Kleistokaktusi su veoma omiljeni stubasti kaktusi jer većina rodova kaktusa ima vrste koje rastu kuglasto. Traženi su zbog stubastog rasta, ( čime razbijaju monotonost u zbirkama), i interesantnog cveta. Kleistokaktuse treba saditi u veće saksije. Razmnožavaju se uglavnom semenom ali često i vegetativno sa vršnim reznicama. Dobro rastu u standardnoj zemlji za kaktuse.

Period vegetacije

Pošto su kleistokaktusi planinske biljke i rastu na većim nadmorskim visinama, vole svež i čist vazduh pa jako lepo rastu ako se gaje na otvorenom sunčanom mestu gde podnose i redovno obilnije zalivanje posle prosušivanja zemlje gde su posadjeni. U staklenicima im prija kada su posadjeni direktno u zemlju.

Period mirovanja

Kao planinskim biljkama, odgovara im hladnije prezimljavanje, na 5-10 °C,. bez zalivanja. Ako prezimljuju na temp. oko 10°C i više, a još ako su i posađeni u manje saksije, obavezno se moraju povremeno pažljivo zalivati jer mogu stradati od isušivanja-suve truleži, naročito mlađe biljke ili mlađi delovi na malo starijim biljkama.