• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Ferocactus

Nalazište i opis

Ferokaktusa ima oko 35 vrsta a rastu skoro u celom Meksiku i na jugoistoku SAD. Rastu kuglasto i sudasto a izuzetno stubovito.

Gajenje

Kaktusi iz ovog roda se prvenstveno gaje zbog njihovih lepih bodlji. Većina ferokaktusa se gaji bez problema na svom korenu. Ne rastu brzo pa mogu dugo da ukrašavaju zbirku a mnogi i cvetaju kao manji (posle oko 10 god. nege). Starije biljke ne vole da se često presadjuju. Kod njihovog presadjivanja treba paziti da se što manje ošteti korenje.

Period vegetacije

Leti traže puno sunca, toplote i obilnije zalivanje i povremeno prihranjivanje. Zalivati tek kad mislimo da se dobro osušila zemlja u saksiji i da je toplo vreme. Biljku treba zaliti i od gore i od dole. Ako se očekuje za dan-- dva hladniji talas, bolje sačekati i odložiti zalivanje. U stakleniku ih smestiti na najtoplije mesto, ispod stakla. Ne smeta im ni temp. 30-35°C, jedino u početku vegetacije (posle zime) treba paziti da ih direktno sunce ne ošteti-ispeče pa ih zato treba zasenjivati.

Period mirovanja

Pošto zimi i pri višim temp. ne kreću u rast, bez problema mogu zimovati i na temp. preko 12 °C, čak neke vrste, napr. sa poluostrva Baja Californija i treba da zimuju preko navedene temp. Većina vrsta se zadovolji sa temp. zimovanja oko 10°C, na suvom, svetlom mestu, bez zalivanja.