• Prodaja kaktusa
  • Prodaja sukulenata
  • Prodaja zimootpornih sukulenata
  • Prodaja ostalih biljaka
  • Saveti o gajenju

Kratka uputstva o gajenju nekih trajnica

ACHILLEA – hajdučka trava

Hajdučke trave su veoma otporne trajnice pogodne za bašte. Uspevaju skoro na svakom zemljištu koje nije previše vlažno. Hajdučke trave vole sunčana i polusenovita mesta.

Achillea filipendulina ima krupne žute cvetove na visokim drškama i 1,5 m. Biljke sadite na razmak oko 15 cm. Ova vrsta hajdučke trave je veoma raširena i puno se koristi za rezanje i sušenje. Cveta leti (jun-avgust).

Achilllea ptarmica „The Pearl“: Cvetovi su sitni, beli i zbijenih latica (kao cvet pompon dalija). Cveta leti. Visina cvetne drške je oko 80 cm. Puno se koristi kao rezano cveće za pravljenje buketa.

ASPARAGUS

Asparagusi su trajnice od kojih su mnoge vrste uvek zelene, neke su zimootporne a neke osetljive na hladnoću. Vrste koje su osetljive na hladnoću se preko zime moraju uneti u prostoriju temp. 5-10°C uz pažljivo zalivanje. Asparagusi se gaje zbog dekorativnih zelenih grana, kao zelenilo za izradu cvetnih aranžmana. Biljke najbolje uspevaju na svetlom mestu bez direktnog sunca u bilo kojoj plodnoj i propusnoj zemlji. Asparaguse sadite tako da vrh okca bude pokriven slojem zemlje debljine oko 2 cm.

Asparagus densiflorus (sin. A. sprengeri) se najviše gaji po kućama u većim saksijama kao sobna biljka, jer nije zimootporna. Viseće grane mogu da budu dužine i 1-2 m. U stakleniku-plasteniku se gaji posađen direktno u zemlju radi dobijanja zelenila. Cveta sitnim belim cvetićima u maju-junu a ako se opraše, zelene grane se ukrase sitnim okruglim plodovima koji su prvo zeleni a kad sazru, crveni. Razmnožavaju se u proleće delljenjem bokora ili semenom.

Asparagus densiflorus „Myersii“ ova sobna sorta ima grane-izdanke na kojima listići rastu sa svih strana pa grana dobija oblik valjka koji može da bude dužine do 1 m.

Za kolekcionare-hobiste mogu po koji primerak ponuditi i tri vrste zimootpornih asparagusa:

2453 Asparagus officinalis - špargla uspravnog rasta visine oko 60-120cm 1 kom. = 1,75 Eur-a

2454 Asparagus asparagoides je puzava vrsta kojoj treba oslonac jer grane narastu 3-4 m dužine-visine. 1 kom. = 2,15 Eur-a

2459 Asparagus sp. ima nežne listiće, visina oko 50 cm. 1 kom. = 2,55 Eur-a

AQUILEGIA – kandilka

Kandilka je otporna trajnica pogodna za cvetne gredice a niže sorte i za kamenjare. Postoji puno vrsta i hibrida. U mojoj mešavini ih ima sa jednostavnim i duplim cvetovima raznih boja i oblika. Visina im se kreće od 50-80 cm. Kandilku možete saditi na sunčano mesto, polusenku i senku u skoro sve tipove zemljišta. Cveta u maju-junu. Cvet se koristi za pravljenje cvetnih aranžmana i buketa. Kandilka ima prizemnu rozetu sa listovima interesantnog oblika pa je i bez cvetova ukras u bašti. Biljke saditi na razmak oko 30 cm.

BRUNNERA – potočnica

Brunnera macrophylla (sin. Anchusa miosotidiflora) je poreklom sa Kavkaza. Ova biljka je srodnik poznatog spomenka pa kada cveta, mnogi misle da je spomenak. Listove ima jako krupne, maljave, tamnozelene, srcastog oblika koji čine prizemnu rozetu. Listovi zimi uginu pa u proleće treba bokor očistiti od starih listova da mogu nesmetano rasti novi. Cveta u aprilu-maju sa puno sitnih plavih cvetića. Visina biljke kada cveta je oko 40 cm. Sade se po ivicama staza a lepo izgleda i soliterno u cvetnoj bašti.

CHRYSANTHEMUM - hrizantema

Chrysanthemum parthenium –popadika

Ova vrsta hrizantema ima kratak životni vek, naročito ako se gaji u oštrijoj klimi pa se često gaji kao jednogodišnja biljka. Visina biljke 40-60 cm. Cveta leti sa punim belim cvetovima sličnim kao kod hajdučke trave A. ptarmica. Na jednoj cvetnoj dršci ima puno cvetova tako da jedna drška čini buket.

Biljke sadite na razmak oko 15 cm. Listovi i cvetovi imaju jak miris. Uspeva u svim zemljištima na sunčanom ili polusenovitom mestu.

ECHINACEA

Echinacea purpurea je zimootporna trajnica. Lekovita, medonosna, ukras vrta, pogodna za rezanje. Cvetna drška može biti visine 80-100 cm. Sadite u hranljivu propusnu zemlju na razmak 25-30 cm. Voli sunčana mesta a možete je posaditi i u polusenovita.

HOUTTUYNIA

HOUTTUYNIA cordata „Chamaeleon“ (sin. H. cordata „Variegata“) je jedini predstavnik ovog roda.

Ova trajnica ima šarene listove u obliku srca i odličan je pokrivač zemljišta. Cvet je neugledan, bele boje. Podzemnim korenom (kao pirevina) se veoma brzo širi. Uspeva svuda ali najviše voli polusenovita, vlažna mesta ili plitku vodu po ivici jezerceta, ribnjaka, potočića i sl. Razmnožava se u proleće podzemnim korenom sa okcima. Preko zime nadzemni deo ugine i svakog proleće niče ponovo još gušće i dalje. Koren-rizom sadite da leži na dubini od 5 cm a zatim dobro zalite.

Visina biljke je oko 15 cm.

LIMONIUM tataricum

LIMONIUM tataricum - statica je trajnica koja cveta sa puno sitnih cvetića bele ili roza boje. Cvetići su gusto poređani na razgranatoj dršci visine oko 30 cm. Cvet se puno upotrebljava za bukete i aranžmane kako svež, tako i sušen. Razmnožava se samo semenom. Biljke sadite na rastojanje oko 25 cm na sunčano ili polusenovito mesto. Statica cveta leti.

PRIMULA

Jagorčevinava ima puno vrsta i hibrida kako za gajenje na otvorenom tako i za gajenje u staklenicima (zatvorenom). Otporne vrste za gajenje na otvorenom u bašti, balkonu, terasi i sl. traže vlažnije, prohladno i propusno zemljište u senovitom položaju. U mešavini koju tu nudim su sve otporne vrste. Primule rastu visoko 10-15 cm. Sadite na razmak 10-15 cm i odmah zalijte. Zalivajte naročito tokom letnjih meseci čim se zemlja malo prosuši da bi cvetale i sledeće godine još bogatije. Primule cvetaju u proleće.

TANACETUM

Tanacetum coccineum (sin. Chrysanthemum coccineum, Pyrethrum roseum). Prodajem hibrid T. coccineum „Robinson“ koji ima krupne cvetove (ø oko 5 cm) raznih nijansi roza boje na dršci visine oko 75 cm. Cvetovi rastu iz prizemne rozete listova. Posadite na sunčano ili polusenovito mesto sa razmakom oko 20 cm u hranljivu i propusnu zemlju.

VINCA –zimzelen, vinka

Zimzelen je zeljasta trajnica koja se koristi kao pokrivač zemljišta. Veoma je pogodna za polusenovita i senovita mesta. Potrebno je oko 6-8 kom. na jedan kvadrati metar. Koristi se za formiranje ivičnjaka, ukrašavanje vrtova itd: Boja cveta je najčešće plavoljubičasta, ređe bela ili ružičasta.

Vinca minor –mali zimzelen sa tamnozelenim malim listovima. Cveta u martu-maju sa cvetovima plavoljubičaste boje. Izdanci se pužu po zemlji i ako se zglob osloni o zemlju tu izrastu žilice koje izdanak prihvataju o zemlju. Naraste visoko 10-20 cm. Uspeva na svakom zemljištu.

VIOLA –ljubičica

Rod ima mnogo vrsta otpornih trajnica i jednogodišnjih biljaka od kojih su nastali mnogobrojni hibridi.

Viola odorata –mirisna ljubičica je jedna od najpoznatijih ljubičica. Od ove otporne trajnice su dobijeni razni varijeteti sa cvetovima različitih nijansi ljubičaste, ružičaste a ređe bele boje. Ove ljubičice rastu visoko samo 5-15 cm. Biljke sadite na razmak oko 15 cm na sunčano ili polusenovito mesto. Cvetaju u proleće mart-april.